Idrottsmedicin Syd och SISU/Skåneidrotten inbjuder till föreläsningsdag med tema handbollsskador

 

 

SISU.utbildningar                         Idrottsmedicin Syd

 

Onsdagen den 23 oktober

Tid: 14.00 – 17.45 (+ match 19.00)

Plats: Yllan (föreläsningar) och Kristianstad Arena (match)

Adress: Videllsgatan 6 respektive Västra Storgatan 69, Kristianstad (byggnaderna ligger mittemot varandra, fri parkering framför Yllan)

Gratis för medlemmar, icke-medlemmar betalar 200 kr i dörren!

Matchbiljett: 100 kr som betalas i dörren. Anmälan till match är bindande.

 

Denna föreläsning äger rum i samband med Skånederbyt mellan IFK Kristianstad och HK Malmö i Elitserien i handboll. Kristianstad Arena är en toppmodern inomhusarena med kapacitet för knappt 5000 sittande åskådare och stod som värd för en oförglömlig semifinal i VM 2011 mellan Danmark och Spanien. Arenan är hemmaplan för IFK Kristianstad som med sitt ”orangea hav” förra säsongen hade ett publiksnitt på över 4000 åskådare. Upplev stämningen på plats! Vi erbjuder matchbiljett till subventionerat pris där vi sitter gemensamt på läktaren. Antalet biljetter är begränsat och erbjuds endast till deltagare på föreläsningseftermiddagen!

 
DAGENS PROGRAM

 

Presentation av Im Syd (14.00 – 14.15)

Hur ser Im Syds verksamhet ut? Hur kan samarbetet med Skåneidrotten utvecklas?

 Hanspeter Borgman, sekreterare i Im Syd och sjukgymnast för Team Eslöv IK, berättar om sina och styrelsens nuvarande arbete och framtida visioner.

Axelsmärta hos handbollsspelare (14.15 – 15.00)

Vad är en så kallad kastaraxel? Vilka krafter verkar på axelleden vid skott? Förekommer subakromiellt impingementsyndrom hos unga kastidrottare?

Kajsa Johansson, disputerad sjukgymnast och universitetslektor vid Linköpings universitet, och tidigare handbollsspelare, presenterar skuldrans funktionella anatomi och varför det finns risk för axelproblem hos handbollsspelare.

 

Träna axelkontroll (15.00 – 15.45)

Hur tränas axelstabiliteten enklast upp? Kan axelskador förebyggas?

Annika Lagerquist, sjukgymnast på nybildade Arena Fysio och tidigare Idrottsskadecentrum i Helsingborg förevisar lämpliga övningar ur SISU:s Axelkontrollprogram som hon tagit fram med tillsammans med Annelie Hallqvist.

 

Kaffepaus (15.45 – 16.15)

 

Pre-game (16.15 – 16.30)

Hur ser framtiden ut för svensk klubbhandboll? Hur förbereder sig en förbundskapten inför kommande EM i Danmark i januari 2014? Erfarenheter kring medicinsk service inom handbollen?

 Ola Lindgren, näst mest landskamper (376) för Sverige genom tiderna, tidigare Tysklandsproffs och numera både förbundskapten för A-landslaget och tränare i IFK Kristianstad, ger sin syn på bland annat Elitserien och Sveriges chanser i EM.

 

Medicinsk service i IFK Kristianstad (16.30 – 17.00)

Hur ser skadeläget ut? Hur arbetar medicinska teamet i IFK Kristianstad?

Markus Waldén, läkare, berättar tillsammans med Patrik Sigjsö, sjukgymnast, och Ingemar Gannby, idrottsmassör, om hur den medicinska servicen är organiserad i IFK Kristianstad och hur skadeläget ser ut som uppladdning inför kvällens avkast.

 

Att arbeta med landslag (17.00 – 17.30)

Hur ser skadeläget för stjärnorna ut? Hur arbetar medicinska teamet i landslaget före och under turneringar? Skillnader mellan att jobba i klubb och landslag?

Jesper Lindgren, sjukgymnast för A-landslaget och tidigare för Ystads IF, berättar om sina erfarenheter av att jobba medicinskt med landslag och om förberedelserna inför EM.

 

Avslutning (17.30 – 17.45)

 

Match IFK Kristianstad – HK Malmö (19.00 – ca 20.45)

 

Förhandsanmälan krävs och sker via Skåneidrottens hemsida www.skaneidrotten.se under rubrikerna ”våra utbildningar” och ”sök våra utbildningar”, välj sedan ämneskategori ”friskvård och hälsa”. Senaste anmälningsdag är 16/10!

 

Medlemmar i Im Syd går in på föreläsningarna helt gratis medan icke-medlemmar betalar 200 kr i dörren till föreläsningen. Fika ingår och för matchbiljett betalar du endast 100 kr i dörren till föreläsningen. Anmälan till matchen är bindande och inga återköp av biljetter görs!

 

Att vara medlem kostar endast 175 kr om året så du tjänar alltså på att bli medlem och då får du regelbundet information epostledes om våra aktiviteter. Medlem blir du på www.svenskidrottsmedicin.se. Under rubriken ”om oss” finns rubriken ”medlemskap” där du kan anmäla dig enbart till delförening (Im Syd är en delförening) eller varför inte också ett medlemskap i Svensk Förening för Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin (SFAIM) som är vår moderförening.

 

OBS Om du blir medlem före 16/10 så ta med ett kvitto på inbetalningen för att verifiera detta! Vid eventuella frågor kontaktar du Hanspeter Borgman på lilliseva@hotmail.com.

 

Välkomna önskar Styrelsen i Im Syd!

Lämna ett svar