Föreläsningar med tema rygg!

Idrottsmedicin Syd bjuder in till föreläsningar med tema rygg, från bakterier till överbelastningar!

 

Förhandsanmälan är numera obligatorisk och sker via IMSyds hemsida på adressen:

http://idrottsmedicinsyd.se/event/

                                

Datum: Tisdagen den 29 april 2014

Tid: 17:00

Plats: Sal H01, Moritzsalen på Health Sciences Center, Baravägen 3 Lund

Pris: 200 kr för icke medlemmar.
Gratis för medlemmar (medlemskap kostar 175 kr)

Begränsat antal platser, först i kvarn gäller med undantag att medlemmar har förtur.

IMSyd bjuder på kaffe och något litet att äta

 

Kvällens föreläsningar

 

Del 1: Centralisering av diskbråck, nya tankar kring dess betydelse för symtom

Hanne Alberts forskning inom centralisering av diskbråck har bland annat lett till att McKenziemetodens grundprincip ifrågasatts. Enligt Hannes studier kan man påverka diskens position trots att disken är rupturerad. Obs: Föreläsning på Engelska.

Del 2: Vad är modic changes?

Hanne Albert har även forskat inom användandet av antibiotika som behandling av ländryggsbesvär. Hennes mycket omdiskuterade dubbel-blind radomiserade studie visade att patienter med benmärgsödem i kotorna blir signifikant bättre efter behandling med antibiotika jämfört med placebo. Hanne vill vara tydlig med att detta är en informativ föreläsning kring området och hur man skiljer ”vanliga” ländryggspatienter från de med modic changes, inte en kurs i hur man behandlar dessa, det tar en hel dag att förklara. Obs: Föreläsning på Engelska.

Hanne B Albert, PT., MPH., Ph.D.

Hanne Albert är sedan 1984 leg. sjukgymnast, hon har jobbat på det Danska universitetssjukhuset i Odense där hon 2000 blev klar med en master i området ”Group treatment of women with chronic pelvic pain”. Hanne arbetade under denna period som lektor för sjukgymnaststudenter vid Odense Universitetssjukhus och år 2004 doktorerade hon i ”Non-surgical treatment of patients with sciatica. A clinical controlled study”. Hanne är sedan 2010 docent vid University of Southern Denmark. Obs: Föreläsningar av Hanne sker på Engelska.

 

Del 3: Skademekanismer och diagnostisering av stressfrakturer och spondylolyser

Claes-Göran kommer under kvällen att berätta om skademekanismer och diagnostisering av stressfrakturer och spondylolys i ryggen relaterade till idrott, samt hur man i Västerbotten har byggt upp en vårdkedja gällande dessa bekymmer.

Claes-Göran Sundell, PT., Ph.D.

Cleas-Göran Sundell är leg Sjukgymnast och specialist inom idrottsmedicin samt doktorand på idrottsmedicinska enheten vid Umeå Universitet där han forskar om stressfrakturer i ländryggen hos idrottare. Är även kliniskt verksam på Idromed i Skellefteå samt inom Skellefteå AIK Hockey.

 

Anmälan: http://idrottsmedicinsyd.se/event/

Välkomna önskar styrelsen i IMSyd

Lämna ett svar